Blogger Layouts

Saturday 20 March 2010

Irani Uj Ev!(nowruz)


Talan mar irtam a valahol, hogy az Arash eredetileg irani. Nagyon regen eljott onnan es allitasa szerint nem is fog soha visszamenni, viszont nem is akarja elfelejteni honnan jott. Bar rengeteget dolgozik azert probalja az Arvinnak a farszit (ez az iraniak nyelve) tanitani. Egyetlen egy irani unnepet tartott meg az Uj Evet. Ez az unnep a tavaszi/nyari napfordulo idopontja korul van, de mindig mas idopontban es a tavasz kezdetet jelenti. Iden ma este 9-kor lesz, de pl tavaly asszem ejszaka volt, ket eve pedig koradelutan.
Rengeteg szokas kapcsolodik ehez az unnephez, nagyon sokat Arash sem ismer. Az egesz unnepsegsorozat egy hatalmas tavaszi nagytakaritassal kezdodik. Mindent, de mindent ki kell takaritani. Kovetkezo szokas, hogy ezen a napon a haz minden tagjanak vadi uj ruhat kell felvennie, ezzel tisztelve meg a megujulas evszakat. A hazat viragokkal kell feldisziteni (mi ezt altalaban kihagyjuk, mert eleg erzekenyek vagyunk mindannyian a viragporra).
Az irani uj ev egyik kozeppontja a feldiszitett, megteritett asztal (haft sin - ami annyit jelent 7 s) 7 dolognak kell az asztalon lenni (mindegyik s-szel kezdodik az o nyelvukon):
sabzeh- ez buzacsira, vagy lencse kicsiraztatva (nekunk ez van): uj eletet jelent
samanu-ez egy nagyon dus, edes trutyi(ma reggel 6 ev utan eloszor belenyaltam-kar volt): ez boseget hoz
senjed-ez egy ilyen szaritott magja valami fanak: szeretet hoz a hazba
fokhagyma(sib)- egeszseget hoz
sumac: napfelkeltet jelenti(??? ezt meg Arash sem tudta megmagyarazni)
ecet (serkeh): bolcsesseget, turelmet hoz/jelent
Szoval ezeknek mindenkeppen az asztalon kell lenniuk. Ja meg szepn festett tojasnak.
Ezen kivul kell legyen az asztalon aranyhal, tukor, fenykepek a csaladtagokrol, akik nem lehetnek ott, valamint szep gyertyak.
Este 9-kor-bar a ferjem dolgozik es nem lesz itthon- biztos, h hajnalig fog csorogni a telefon, mert mindenki minket akar majd hivni. ossze kell majd szednem az osszes farszi tudasomat es boldog uj evet kivanni (Sale no mobarak-nem tudom, h kell irni), stb. stb.
Amig az Arvin nem szuletett meg tok nagy feneket keritettunk ennek az Unnepnek. Igazandibol nagyon szepnek talaon, olyan tavaszkoszonto feleseg. Tetszik, h igazan megadjak a modjat es hogy mindennek amit ilyenkor mondanak, vagy az asztalra tesznek jelentese van, hogy tobb ezer eve mar a perzsak is igy csinaltak es gyakorlatilag semmit sem valtoztattak a szokasokon.

No comments:

Post a Comment